W hotelach Waldorf Astoria zaprezentują nowy kulinarny arcydzieło!

W hotelach Waldorf Astoria zaprezentują nowy kulinarny arcydzieło!

Legendarną sieć hotelową Waldorf Astoria Hotels & Resorts przeprowadziła drugi z rzędu projekt „Smak Waldorf Astoria” we współpracy z Fundacją Jamesa Beard'a — jedną z głównych organizacji gastronomicznych w USA. Poszukiwania legendarnego smaku wznowiono jesienią 2015 roku: wzięło w nich udział pięciu młodych szefów kuchni, którzy zostali półfinalistami nagrody Jamesa Beard'a, oraz pięciu zasłużonych maestro, którzy odpowiadają za kuchnię w luksusowych hotelach Waldorf Astoria w Amsterdamie, Nowym Orleanie, Pekinie, Jerozolimie i Orlando.

W hotelach Waldorf Astoria zaprezentują nowy kulinarny arcydzieło!W hotelach Waldorf Astoria zaprezentują nowy kulinarny arcydzieło!

Zwycięzcami finału, który odbył się niedawno w Nowym Jorku, zostali szef kuchni Benoit Chardji z hotelu Waldorf Astoria Beijing oraz jego młodszy kolega Erik Bruner-Yang, a stworzone przez nich danie — Jing Roll — od teraz będzie obecne w menu wszystkich 25 hoteli Waldorf Astoria na świecie obok risotto z selerem à la Waldorf, które wygrało w zeszłym roku, a także znanych na całym świecie jajek Benedykta, ciasta „Red Velvet” oraz sałatki Waldorf, które w swoim czasie zostały wymyślone w kuchni nowojorskiego hotelu Waldorf Astoria.

W hotelach Waldorf Astoria zaprezentują nowy kulinarny arcydzieło!
W hotelach Waldorf Astoria zaprezentują nowy kulinarny arcydzieło!

„Jesteśmy niezwykle zadowoleni z kontynuacji projektu 'Smak Waldorf Astoria' i współpracy z Fundacją Jamesa Beard'a, która wnosi nieoceniony wkład i jednocześnie sławi nasze bogate dziedzictwo kulinarne, — mówi szef sieci Waldorf Astoria Hotels & Resorts, John Vanderslice. — Waldorf Astoria dąży do kulinarnej doskonałości w każdym z 140 barów, kawiarni i restauracji wysokiej kuchni, znajdujących się w naszych hotelach”.

W hotelach Waldorf Astoria zaprezentują nowy kulinarny arcydzieło!

Jury na finałowym etapie konkursu stanowili znany kucharz awangardowy Wylie Dufresne, redaktor naczelny magazynu Saveur Adam Sachs, prezydent Fundacji Jamesa Beard'a Susan Ungaro, aktor, muzyk i autor książek kulinarnych Questlove, a także zeszłoroczny zwycięzca David Pozzi.

W hotelach Waldorf Astoria zaprezentują nowy kulinarny arcydzieło!
W hotelach Waldorf Astoria zaprezentują nowy kulinarny arcydzieło!

„Podążając za naukami naszego założyciela Jamesa Beard'a, ojca amerykańskiej gastronomii, z wielką przyjemnością kontynuujemy współpracę z Waldorf Astoria Hotels & Resorts — kultową marką, która wniosła znaczący wkład w kształtowanie kulinarnego dziedzictwa Ameryki, — zauważa prezydent Fundacji Jamesa Beard'a Susan Ungaro. — Staramy się zapewnić międzynarodowe doświadczenie półfinalistom naszego konkursu wschodzących gwiazd kulinarnych, a współpraca z szefami kuchni Waldorf Astoria pomaga tworzyć nowe ikoniczne dzieła”.

W hotelach Waldorf Astoria zaprezentują nowy kulinarny arcydzieło!W hotelach Waldorf Astoria zaprezentują nowy kulinarny arcydzieło!

Warto zauważyć, że Waldorf Astoria Hotels & Resorts — to międzynarodowa sieć hoteli klasy „luksus” korporacji Hilton Worldwide, składająca się z 25 hoteli i kurortów w najbardziej odwiedzanych miastach i pięknych miejscach na świecie. Niezwykłe podróże kulinarne, najlepsze na świecie pola golfowe, unikalne zabiegi SPA — w Waldorf Astoria czeka na Ciebie niezapomniany wypoczynek i legendarna w swojej doskonałości obsługa w luksusowych wnętrzach.

Goście każdego kurortu sieci Waldorf Astoria Hotels & Resorts mogą wyruszyć w niezapomnianą podróż gastronomiczną „Smak Waldorf Astoria” i cieszyć się firmową wykwintną kolacją składającą się z trzech dań, spróbować koktajli od znanego miksologa, popłynąć jachtem lub udać się na lokalny targ po składniki z towarzyszącym szefem kuchni. Szczegółowy program 3-dniowych kulinarnych wycieczek można zobaczyć i zamówić na

W hotelach Waldorf Astoria zaprezentują nowy kulinarny arcydzieło!

Fundacja Jamesa Beard'a, założona w 1986 roku, honoruje i wspiera młode talenty w dziedzinie gastronomii, a także prowadzi szkolenia w ramach różnych programów. James Beard, który zmarł w 1985 roku, był głównym kucharzem Ameryki, autorem wielu książek i osobą o encyklopedycznej wiedzy. Pomógł wychować całe pokolenia szefów kuchni, był mentorem zarówno dla profesjonalistów, jak i dla amatorów. Fundacja, nazwana jego imieniem, kontynuuje szlachetną misję edukacji i wsparcia początkujących szefów kuchni poprzez programy edukacyjne, dotacje, nagrody oraz kursy rozwoju biznesu.

Podziel się tym postem ze swoimi przyjaciółmi!

Wybierz swój język

Wybierz swoją walutę

Gdzie to możliwe, ceny zostaną przeliczone i pokazane w wybranej przez Ciebie walucie. Waluta, w której płacisz, może się różnić w zależności od rezerwacji, a mogą również obowiązywać opłaty usługowe.