2024-05-03
W hotelach Waldorf Astoria zostanie przedstawiona nowa kulinarna arcydzieło!
Legendarna sieć hoteli Waldorf Astoria Hotels & Resorts zorganizowała swój drugi projekt „Smak Waldorf Astoria” we współpracy z Fundacją Jamesa Bearda — jedną z głównych organizacji gastronomicznych w USA. Poszukiwania legendarnego smaku wznowiono jesienią 2015 roku: wzięło w nich udział pięciu młodych szefów kuchni, którzy zostali półfinalistami nagrody Jamesa Bearda, oraz pięciu uznanym mistrzów kuchni, którzy odpowiadają za kuchnie w luksusowych hotelach Waldorf Astoria w Amsterdamie, Nowym Orleanie, Pekinie, Jerozolimie i Orlando.
Zwycięzcami finału, który odbył się niedawno w Nowym Jorku, zostali szef kuchni Benoit Chargy z hotelu Waldorf Astoria Beijing i jego młody kolega Eric Bruner-Young, a stworzone przez nich danie — Jing Roll — od teraz będzie dostępne w menu wszystkich 25 hoteli Waldorf Astoria na całym świecie obok rizotto z selerem a'la Waldorf, zwycięskiego zeszłego roku, oraz światowej sławy jajek Benedykt, ciasta „Czerwony Baryłka” i sałatki waldorfskiej, kiedyś stworzonych na kuchni nowojorskiego hotelu Waldorf Astoria.
„Jesteśmy niesamowicie zadowoleni z kontynuacji projektu „Smak Waldorf Astoria” i współpracy z Fundacją Jamesa Bearda, która wnosi nieoceniony wkład i jednocześnie promuje nasze bogate dziedzictwo kulinarne”, — mówi główny dyrektor sieci Waldorf Astoria Hotels & Resorts, John Vanderslice. — Waldorf Astoria dąży do doskonałości kulinarnych w każdym z 140 barów, kawiarni i restauracji o wysokiej kuchni znajdujących się w naszych hotelach”.
Jury na finałowym etapie konkursu reprezentowali znany kucharz-awangardysta Wylie Dufresne, główny redaktor magazynu Saveur Adam Sachs, prezydent Fundacji Jamesa Bearda Susan Ungaro, aktor, muzyk i autor książek kulinarnych Questlove oraz zeszłoroczny zwycięzca David Posey.
„Podążając za naukami naszego założyciela Jamesa Bearda, ojca amerykańskiej gastronomii, z ogromną przyjemnością kontynuujemy współpracę z Waldorf Astoria Hotels &Resorts — kultową marką, która w istotny sposób przyczyniła się do kształtowania dziedzictwa kulinarnego Ameryki”, — zauważa prezydent Fundacji Jamesa Bearda Susan Ungaro. — „Staramy się dostarczyć międzynarodowego doświadczenia półfinalistom naszego konkursu wschodzących gwiazd kulinarnych, a partnerstwo z szefami kuchni Waldorf Astoria pomaga tworzyć nowe, kultowe dzieła”.
Warto zauważyć, że Waldorf Astoria Hotels & Resorts — to międzynarodowa sieć luksusowych hoteli korporacji Hilton Worldwide, składająca się z 25 hoteli i ośrodków w najbardziej popularnych miastach i pięknych zakątkach na Ziemi. Niezwykłe podróże kulinarne, najlepsze pola golfowe na świecie, unikalne zabiegi SPA — w hotelach Waldorf Astoria czeka na Ciebie niezapomniany wypoczynek i legendarny, doskonały serwis w luksusowych wnętrzach.
Goście każdego kurortu sieci Waldorf Astoria Hotels & Resorts mogą wyruszyć w niezapomnianą podróż kulinarzną „Smak Waldorf Astoria” i delektować się autorskim, wyrafinowanym trzydaniowym obiadem, spróbować koktajli od znanego mixologa, popłynąć jachtem lub wybrać się na lokalny rynek po składniki w towarzystwie szefa kuchni. Szczegółowy program 3-dniowych kulinarnych wycieczek można zobaczyć i zarezerwować na
Fundacja Jamesa Bearda, założona w 1986 roku, uczci i wspiera młode talenty w dziedzinie gastronomii, zajmując się także szeregiem programów edukacyjnych. James Beard, który zmarł w 1985 roku, był głównym kucharzem w Ameryce, autorem wielu książek i osobą o encyklopedycznej wiedzy. Pomógł w wychowaniu całych pokoleń szefów kuchni, był mentorem zarówno dla profesjonalistów, jak i amatorów. Fundacja, nazwana jego imieniem, kontynuuje szlachetną misję szkolenia i wspierania początkujących szefów kuchni poprzez programy edukacyjne, granty, nagrody i kursy rozwoju biznesu.
Podziel się tą informacją ze swoimi znajomymi!